Cappadocië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Ihlaravallei

Cappadocië,
Turkije


De Ihlaravallei ligt ten zuiden van de stad Aksaray en is de groene uitzondering in het droge landschap van Cappadocië. De Griekse naam voor de vallei was het Peristrema dal (telkens weer kronkelend), dit verwijst naar de vorm van de vallei. Het is een mooi gebied om te wandelen.

De vallei ligt in een kloof, die in de loop van eeuwen uitgesleten is door de Melendir rivier en is omringt door hoge, loodrechte rotswanden, waarin meer dan 60 kerken en rotskapellen verscholen liggen. De kerken met de mooiste fresco’s zijn te vinden tussen Ihlara en Belisirama. Het is soms wel een klim om bij een kerk te komen, maar zeker de moeite waard.

Er zijn 3 uitgangspunten voor een wandeling, Selime, het restaurant wat 1,5 km buiten Ihlara ligt of Ihlara zelf. De afdaling naar beneden gaat eerst over een stoffig paadje en daarna over gevallen rotsblokken, maar hierna is er een goed begaanbaar pad (met af en toe een groot rotsblok waar je overheen moet). Aan het begin van de tocht zijn kleine, maar prachtige watervallen te zien, hierna volg je de rivier, verdwalen is onmogelijk. Soms is er een brug over de rivier, zodat je afwisselend in de zon en in de schaduw kunt lopen. Onderweg is het genieten van een oase van rust. Je hoort alleen de wind in de bomen en het ruisen van het water. De afstand die afgelegd wordt, is ongeveer 15 km, dit kan je in drie tot vier uur lopen (is wel afhankelijk van de hoeveelheid kerken je onderweg wilt zien).

Wij hadden ons bij het beginpunt laten afzetten door een Dolmus, bij het eindpunt zijn we gaan liften. Dat had ik hiervoor nog nooit gedaan, maar dat werkte hier wel goed.

De vallei staat op de lijst van toeristische attracties van Cappadocië, maar is nog niet door veel toeristen ontdekt. Wij hebben er uren alleen gelopen. Dit komt waarschijnlijk door de bereikbaarheid. Je kunt er wel komen, maar je moet er wel moeite voor doen. Je kunt de vallei ook als onderdeel van een excursie boeken, maar dat schijnt nogal duur te zijn.

De entree voor de vallei is 3 euro per persoon.