Cappadocië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Ondergrondse Steden

Cappadocië,
Turkije


Eén van de verrassingen voor ons in Cappadocië was het bestaan van de ondergrondse steden, waarvan er ook nu nog steeds weer nieuwe worden ontdekt. Vele bewoners zijn op de hoogte van het feit dat er onder un huis een ondergrondse stad ligt, maar melden dit niet, omdat hun huis dan wordt geannexeerd door de regering, omdat het dan tot toeristische attractie wordt gemaakt. Vele zijn dit al, zoals Kaymakli, en Derinkuyu, de twee grootste, liggend op de weg van Nevsehir en Nigde. Deze steden, die volledig in het vulkanische tufsteen uitgehakt zijn, hebben 8 of 9 verdiepingen en vormen met hun smalle tunnels, luchtkanalen en woonruimtes echte labyrinten. Waarschijnlijk zijn deze steden aangelegd om zich te verdedigen tijdens de Arabische invallen ( tussen de zesde en de tiende eeuw). In tijden van gevaar werden de smalle tunnels afgesloten met molenstenen. Je zou kunnen zeggen dat dit de eerste schuifdeuren waren.
Kaymakli is sinds 1964 geopend voor het publiek en heeft een oppervlakte van 2,5 vierkante kilometer, maar nog niet alle van de 7-8 verdiepingen zijn schoongemeekt en van verlichting voorzien. In Derinkuyu werden er 18-20 verdiepingen uyitgegraven met een totale diepte van 40 meter. Er zijn er nog slechts 8 van schoongemaakt. Direkt bij de ingang ziet men een stal met bakken voor het veevoer met daarnaast de wijnproductieruimte. Het luchtventilatiesysteem was zo ingenieus gemaakt, dat er zelfs op de onderste verdiepingen voldoende zuurstof was.
Door de totale afwezigheid van muurschilderingen is het onmogelijk om het geheel te dateren. Het is een bijzondere ervaring om deze ondergrondse steden te bezichtigen en uitleg te krijgen waartoe de ruimte diende! Andere ondergrondse steden aldaar zijn Saratli, Mazi, Acigöl, Özkonak en Tatlarin.
Als je in Cappadocië bent is het vooral bovengronds erg genieten, maar vergiet vooral ook het ondergrondse gedeelte niet!!