Cappadocië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Goreme's openluchtmuseum

Cappadocië,
Turkije


Cappadocië ligt zo in de driehoek Avanos, Nevsehir en Ürgüp. Het middelpunt van dit prachtige landschap is Göreme, een schitterend dorpje met een geweldig openluchtmuseum. Een gedeelte van de vallei van Göreme, wat tegenwoordig het openluchtmuseum is, was in vroeger tijden bewoond door een religieuze gemeenschap. In de rotsformaties werden door de monniken christelijke kerken verwezenlijkt. De stichter van de gemeenschap was Sint Basilius, bisschop van Caesarea, die de kleine kloostergemeenschappen oprichtte om zich terug te trekken, te ontkomen aan de strekking van die tijd vooral gericht op grotere gemeenschappen of op een eenzaam kluizenaars bestaan.
Door het bewerken van de grote tufstenen monolieten met een techniek die de eenvouige zachte rotssteen exploiteert, werden een groot aantal kerken verkregen-volgens een plaatselijke traditie zouden er 365 kerken hebben gestaan, één voor elke dag van het jaar-waarvan er nog een dertigtal voor het publiek zijn geopend. Bijna alle nog bewaarde kerken werden na 850 gehouwen, zij werden in de daaropvolgende eeuwen gedecoreerd met wandschilderingen in een stijl die, hoewel geïnspireerd op bestaande werken uit de hoofdstad, toch een buitengewone eenvoud uitdrukt.
Ze zijn vaak uitzonderlijk mooi en de schitterendekleurschakeringen zijn na zo lange tijd goed bewaard gebleven door de waterdichtheid van de tufsteen en de binnentemperatuur, die nauwelijks onderhevig is aan de klimatologische invloeden.
Ondanks het feit dat ik iet gelovig ben, was dit alles een openbaring. Prachtige muurschilderingen/fresco's in prima hoedanigheid, die na uitleg van de gids nog meer gaan spreken. Binnen mag je helaas geen foto's maken, maar de indrukken zijn overweldigend. Bij de uitgang is een grote kiosk, waar je rustig nog een kopje koffie of thee kunt nuttigen en kijken in het uitgebreide boekenassortiment, dat daar voorradig is! Een must voor degene die meer van de geschiedenis van Cappadocië wil weten!!!