Cappadocië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ebru kunst in Urgub: een schitterend origineel souvenier aan Cappadocie

Cappadocië,
Turkije


Als je in Cappadocie bent, zie je overal derwish dansers, of het symbool van Cappadocia "de drie mooie meisjes" op bordjes, in sneeuwbollen en bekers en mokken. Allemaal fantastische souveniers, maar als je echt iets speciaals zoekt, ga dan eens op zoek naar dezelfde afbeeldingen in Ebru kunst.

Ebru is een kunstvorm met vloeibare lijm op marmer papier. In het dorpje Urgub, zit een klein winkeltje (rechterkant van de centrale straat, lopend vanaf de taxistandplaats richting het fort) gerund door Guler Somturk en haar man. Ze verkoopt kleren en sjaals, net als oorbellen.

Maar binnen is deze hoogleraar in de Ebru kunst zelf aan het werk. In een bak vloeibare lijm, strooit ze verf, waardoor er marmer patronen ontstaan. Als de afbeelding in de bak vloeibare lijm klaar is, laat ze een vel papier in de bak zakken, die alle kleur opneemt en vasthoudt. Voorzichtig eruit halen, en de bak lijm is wederom kleurloos, maar de afbeelding is nu te zien op het papier.

Ze maakt schitterende bloemen, derwish dansers, uitzichten op Istanbul en meer. Je kunt een vel papier kopen om zelf in te lijsten of 1 van de ingelijste kunstwerken kopen. Prijzen varieeren van 20 lira voor een vel, tot 50 lira ingelijst en wel. Ik heb foto's gemaakt van het process en eindresultaat.

Foto's van het process en mijn aanwinst kun je vinden op: [url="http://www.flickr.com/photos/28365369@N03/sets/72157624098493775/" target="_blank"] mijn flickr[/url]

En ik heb een schitterend souvenier aan Cappadocie in mijn huis hangen. Derwish dansers in Ebru kunst.

Meer info: [url="http://www.kapadokyaebru.com" target="_blank"]www.kapadokyaebru.com[/url]
In andere winkeltjes in het dorp wordt haar kunst ook verkocht, maar het is natuurlijk leuker om af te rekenen met de meesteres haarzelf.

Naam: Ebru Sanat Evi- Art House
Artiest: Guler Somturk
tel: +91 3843413940 of +91 544 509 42 03
Adres: Kayseri Cad. No:9 Urgup/ Nevsehir
email: gulersomturk-50@hotmail.com