Cappadocië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Niet leuk om te zien.

Cappadocië,
Turkije


Tijdens een rondreis door Turkije kwamen we ook langs een fabriek waar zijde gemaakt werd.
Zijde vind ik zelf een heel mooi product maar toen ik hoorde hoe het daar gemaakt werd ,we konden het zien en het werd vol trots verteld draaide mijn maag zich om en ben ik naar buiten gegaan, want wat was dit een barbaarse manier om dieren te doden.
Om aan zijde te komen worden zijderupsen gekweekt die een pop maken van zijde, uit deze pop komt normaal gesproken, een prachtige vlinder tevoorschijn, maar helaas, van de gekweekte poppen wordt de zijde gebruikt en de (verpopte) rups gedood.
Hiervoor worden verschillende methoden gebruikt; droge verhitting of met behulp van stoom of heet water, bij alle drie methoden wordt het dier levend verbrand, wat een gruwelijke dood.
Er is gelukkig wel een diervriendelijk alternatief, je hebt ook wilde zijde en 'peace' of 'vegetarian' zijde, deze komt van Eri-motten, die levend de cocon uit mogen.
Helaas, deze zijdesoorten zijn nauwelijks verkrijgbaar, en ze hebben geen keurmerk of garantie wat mij helemaal niet zou interesseren maar deze gekweekte zijde wil ik absoluut niet!!!