Chiang Mai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Museum of World Insects and Natural Wonders

Chiang Mai,
Thailand


Hier vind je waarschijnlijk de grootste verzameling aan (levenloze) insecten die je ooit hebt mogen aanschouwen. De oprichter ervan, een man op inmiddels erg hoge leeftijd, is dit museum ooit begonnen n.a.v. zijn vele encounters met malariamuggen. Vanuit hier is zijn verzameling steeds verder uitgebreid door eigen verzameling en giften vanuit de hele wereld.

Hij heeft rijen vol aan de meest schitterende exemplaren. Van vormeloze wurmen, tot de meest schitterende vlinders en torren in allerlei maten en kleurschakeringen. Ieder insect heel nauwkeurig op een bordje gespeld om aan de wereld te tonen. Zelf ieniemienie muggen heeft hij een voor een weten weer te geven om te laten zien wat het uiterlijke verschil is tussen een 'gewone' mug, een mug die malaria bij zich draagt en een mug die knokkelkoorts bij zich draagt.

Het meest interessante is nog wel de uitkomst over het nut van de mug. Dankzij de mug ontvangen we blijkbaar steeds een klein beetje van allerlei ziekten die in omloop zijn. Maar omdat het in kleine mate is, worden we er niet ziek van, maar bouwen we juist resistentie op. De vrouw van de oprichter is een PhD Entomologist en een van 's werelds experts op muggen gebied.

Verwacht overigens geen rondleidingen en vele informatiebordjes. Het is een persoonlijke verzameling waar je naar kijkt, welke gedeeld wordt tegen betaling. Niet goedkoop voor Thaise begrippen, maar daarom niet minder de moeite waard.

Het museum heeft geen website en het ligt ook niet bepaald op de reguliere wandelroutes van Chiang Mai. Bijgaand het adres: Srimankalajarn Road Soi 13, Muang | midway between Suithep and Huay Kaew roads near Suan Dok Hospital, Chiang Mai, Thailand.