Chiang Mai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zondagsmarkt

Chiang Mai,
Thailand


Voor wie de noordelijke stad Chiang Mai wil bezoeken (en dat is sowieso een aanrader) is het raadzaam om te proberen er in ieder geval een zondag te vertoeven. Dan is namelijk de zondagsmarkt, een braderie Thaise stijl die zich binnen de oude stadsmuren over een lange straat uitstrekt (niet te missen als je je met de taxi bij de stadspoort laat afzetten). Autoverkeer is niet toegestaan, dus je kunt naar hartelust rondslenteren en proberen je kooplust te bedwingen.

Chiang Mai staat bekend als het walhalla der kunstnijverheid, en dat is aan de artikelen in de kraampjes goed te merken! Er zijn zoveel mooie spullen dat enige zelfbeheersing geen overbodige luxe is, al kost het uiteraard niks allemaal en kun je - mocht je bagage een beperking vormen - ter plekke een extra rugzak aanschaffen. Sommige bijzondere artikelen zijn buiten Chiang Mai niet te vinden, en zelfs in Chiang Mai zelf is op souvenirjacht gaan buiten deze zondag als zoeken naar een speld in een hooiberg.

Behalve dat er veel te koop is is er uiteraard ook veel te zien, te horen, te ruiken en te proeven. Zelfs de tempelcomplexen zijn op deze zondag marktterrein, en het loont dan ook zeker de moeite af en toe even naar links of rechts af te slaan!
Voor wie tussendoor behoefte heeft aan een oplaadmomentje zijn overal provisorische massageplekken ingericht waar je je voor slechts anderhalve euro (omgerekend) kunt laten verwennen.
De enige toerist zul je op deze markt niet zijn, maar de sfeer doet desalniettemin aan als knus en lokaal - gelukkig.

Om zes uur bevriest het hele schouwspel als het Thaise volkslied plots uit luidsprekers de straat overschalt en niks of niemand zich verroert totdat de laatste noot heeft geklonken - heel bijzonder!

Al met al een heel gezellige manier om kennis te maken met deze, toch al sfeervolle, stad!