Noord Syrië
Syrie 6 Palmyra
Op weg naar Palmyra rijden we eerst langs het Simeonsklooster dat prachtig op een heuveltop ligt. Dit klooster behoort ook tot één van de Dode Steden. Het Sint Simeon-klooster dateert uit de Byzantijnse periode, en was gewijd aan Sint Simeon, de pilaarheilige. Na de lunch rijden we door de woestijn naar Palmyra, ook wel 'de bruid van de woestijn' genoemd. Aan het eind van de middag komen we hier aan en we zien in het Arabische fort de zon die zijn laatste stralen laat schijnen over de ruines en het omringende woestijnlandschap
Palmyra wordt gerekend tot één van de mooiste archeologische vindplaatsen van het Midden-Oosten. In het verre verleden functioneerde deze stad als pleisterplaats voor de karavanen die tussen China, India en Europa op en neer reisden om goederen te verhandelen. Maar echt tot bloei kwam deze stad pas toen ze fungeerde als buffer tussen het Romeinse en het Perzische Rijk. De inwoners werden vrijgesteld van het betalen van belasting en investeerden dit om de stad verder te verfraaien met onder andere schitterende tempels. Toen echter koningin Zenobia een te onafhankelijke koers begon te varen, sloeg het Romeinse Rijk meedogenloos terug. Palmyra werd veroverd en Zenobia gevangen genomen. Onderlinge twisten en de opkomst van nieuwe rijken hebben er voor gezorgd dat Palmyra steeds verder in verval raakte.
Hoogtepunt was het gerestaureerde theater en de Tempel van Bel: prachtig!
In de loop van de middag rijden we in een uur of vier terug naar Damascus waar we nog een keer overnachten. Onderweg is er tijd voor een fotostop van de eindeloosheid van de woestijn, de verkeersborden die het thuisfront moeten imponeren als ze zien hoe dicht we wel bij Irak zaten, en een fosfaatfabriek.
We houden een koffiestop in Bagdad Café, een tof cafeetje in de middle of nowhere.
Tijdens ons afscheidsdiner wordt live muziek gespeeld, wordt gezongen en gedanst door een dervish.