Sigirya

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een derde hand

Sigirya,
Sri Lanka


Sigiriya of Sigirya is één van de zeven plaatsen in Sri Lanka op de Werelderfgoedlijst. Het complex bestaat uit tuinen, die door grachten zijn omgeven, zijn ommuurde terrassen waarin vele waterpartijen voorkomen en, boven op de rots, een citadel, diende ook als paleis.
Het complex is gebouwd door koning Kassapa I (473-491). Na zijn dood werd het een klooster. In de 14e eeuw werd het complex verlaten. Het is nu slechts een ruïne.
Aan de noordzijde van de rots bereikt men halverwege de steile beklimming via trappen de Spiegelwand. Hierop zijn fresco's afgebeeld van 'wolkenmaagden'. Iets hoger is het terras met de restanten van de Leeuwenpoort. De naam Sigiriya, dat 'leeuwenrots' betekent, is hier aan ontleend.
(bron: Wikipedia)

De 'wolkenmaagden' kunnen wellicht worden beschouwd als ’s werelds eerst pin-ups. Ze zijn getekend tijdens het bewind van koning Kasyapa, in the vijfde eeuw, na Christus. Het is duidelijk te zien dat de tekenaar af en toe een ietwat was afgeleid (?!?)… één van de wolkenmaagden heeft namelijk drie handen. De tekenaar nog heeft geprobeerd dit te corrigeren door deze wolkenmaagd `aan te kleden’. Toch is nog die derde hand nog te zien en is zij hierdoor de enige geklede wolkenmaagd.