Portret van armoede
Oost Sri Lanka,
Sri Lanka
Sri Lanka heeft 21,3 miljoen inwoners. De oorspronkelijke bewoners zijn de Wedda’s. Ze noemen zichzelf ‘mensen van het bos’, maar zij maken tegenwoordig nog ongeveer twee procent van de totale bevolking uit. Sri Lanka kent eigenlijk twee grote etniciteiten: de Singalezen en de Tamils. Beiden zijn zij door de eeuwen heen vanuit India neergestreken in Sri Lanka. En er leven nog ‘Burghers’, de afstammelingen van Portugese, Nederlandse en Engelse kolonisten en handelaren.
Na een roerige koloniale tijd onder de Portugezen, toen onder de Nederlanders (voor de VOC) en later de Britten, werd Ceylon in 1948 onafhankelijk. Na de onafhankelijkheid werd Singalees de officiële taal. In 1972 werd de naam van het land veranderd in Sri Lanka. Strubbelingen tussen de Singalezen en de Tamils (die al eeuwen voortduurt) explodeerden in het midden van de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Er zijn tienduizenden mensen omgekomen bij deze burgeroorlog. Af en toe laait de burgeroorlog weer op, maar in 2009 riep de regering de overwinning op de Tamiltijgers uit. De Tamiltijgers zeggen de wapens neer te leggen.
Dit alles, naast de nodige natuurrampen heeft voor veel armoede gezorgd in Sri Lanka. Gelukkig lijkt het wat beter te worden de laatste tijd , al zijn de mensen nog lang niet blij met hun leiders.
bron internet