Oost Sri Lanka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Weg van het water

Oost Sri Lanka,
Sri Lanka


Tijdens onze vakantie in Sri Lanka kwamen we veel mensen tegen die gëevacueerd werden vanwege de zware overstromingen zoals deze vrouwen. Hieronder het persbericht zoals in het NRC voor geïnteresseerden. We kwamen met de auto verschillende ondergestroomde wegen tegen waar we niet door konden.

De noodsituatie wordt veroorzaakt door moessonregens. Die hebben verschillende rivieren in het zuidwesten van het eiland buiten hun oevers doen treden. Delen van de hoofdstad Colombo, die in dat gebied ligt, zijn ook overstroomd. Volgens de overheid zijn meer dan 200.000 mensen getroffen door het noodweer. 12.000 Sri Lankezen zijn geëvacueerd.

Het leger is uitgerukt naar gebieden die door modderstromen getroffen zijn, om daar naar overlevenden te zoeken. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken zijn er echter ook gebieden die door het noodweer onbereikbaar zijn geworden. “Zelfs met helikopters en boten kun je daar niet komen”, zei hij volgens persbureau AFP. De minister zegt dat de ergste regen voorbij is, maar waarschuwt dat er stroomafwaarts nog wel overstromingsgevaar heerst. Hij raadt mensen aan hoger geleden terrein op te zoeken.

De moessonregens volgen op een periode van droogte en zijn de hevigste sinds mei 2003. Toen verloren 250 mensen het leven en gingen 10.000 huizen verloren bij stortregens van vergelijkbare intensiteit.