Oost Sri Lanka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kumana, een must!

Oost Sri Lanka,
Sri Lanka


Deze foto is genomen in Kumana National Park, het kleine broertje van Yala aan de oostkust. Ik ben zelf niet in Yala geweest maar heb van andere reizigers gehoord dat Yala een drukbezocht park is. Een luipaard zien op safari zou uiteraard fantastisch zijn, maar het dier zien vanuit één van de vele jeeps die om het dier heen geparkeerd staan was voor ons niet de ervaring die we zochten. Vandaar dat wij besloten om Yala over te slaan en door te trekken naar Kumana.

Tijdens onze safari zijn we geen enkele andere jeep tegengekomen. En dat is niet overdreven. We zijn voor zonsopkomst vertrokken, met een prachtige zonsopkomst onderweg als extraatje. In totaal zijn we zo’n zes uur onderweg geweest, waarvan twee uur heen- en terugweg naar en van het park (ook zeker geen straf - in een open jeep en wat een prachtig landschap!) en vier uur in het park zelf.

Onderweg hebben we onder andere vossen, grote kuddes herten, everzwijnen, krokodillen, apen en heel, heel veel verschillende vogels en vlinders gezien. Rond de uitgestrekte meren loopt, ligt, zit en vliegt van alles. We hebben geen luipaard gezien - al wezen de gidsen op een bepaald moment wel druk pratend op een boom, maar eerlijk gezegd heb ik nog geen takje zien bewegen. We hebben ook zeker niet zoveel olifanten gezien als in Eco-park, dat we eerder deze reis bezochten. Maar de olifant dié we zagen kwam recht op onze jeep aflopen, in een verder verlaten landschap. Een bijzonder, en toch wel enigszins intimiderend, schouwspel.

Kumana park bestaat voor een groot deel uit water, met hier en daar uitstekende rotspartijen. Met de palmen langs de kustlijn op de achtergrond een werkelijk prachtig plaatje. Wat mij betreft het enige nadeel aan deze safari is dat we heen en terug zijn gereden, maar wie weet kan dit veranderd worden als je er om vraagt. Daarbij is er zoveel te zien, dat het eigenlijk ook niet zo heel erg veel uitmaakt. De vogels hadden tegen de tijd dat we aan de terugweg begonnen plaatsgemaakt voor duizenden vlinders, een indrukwekkend gezicht. Ze verzamelden zich op de weg en vlogen op zodra we er langs reden, zodat je letterlijk door een wolk van vlinders reed.

Arugam Bay is in het laagseizoen misschien niet de meest interessante plek om te bezoeken, maar het nabijgelegen Kumana is, juist in dit seizoen, wat mij betreft een absolute must!