Oost Sri Lanka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Verlaten Arugam Bay

Oost Sri Lanka,
Sri Lanka


Ondanks de grotere kans op regen in het oosten van Sri Lanka in de maanden januari en februari besloten wij ook dit deel van het land te bezoeken. En voor een compleet beeld van het land is dit naar mijn idee absoluut de moeite waard. Het oosten van Sri Lanka is in deze maanden echter wel rustig, op sommige plekken misschien zelfs té rustig.

Eén van die plekken is Arugam Bay, waar je een prachtige kustlijn kunt vinden met een heel andere uitstraling dan die van het zuiden. De foto is genomen in de baai van het stadje, vol met houten vissersbootjes variërend van wrakken waarbij de vraag rijst hoe ze überhaupt nog blijven drijven, tot prachtige houten exemplaren, geschilderd in de meest heldere kleuren.

Het leven hier heeft een fijn gemoedelijk tempo, bovendien in ons geval gewoon heerlijk in het zonnetje - we hebben geen druppel regen gezien. Arugam Bay laat in dit jaargetijde zijn puur Sri Lankaanse gezicht zien, en is wat dat betreft absoluut genieten! De andere kant van Arugam Bay in het laagseizoen is echter, dat je kunt zien dat er ook een hoogseizoen is. En dat is niet op dat moment. Je kunt zien dat er veel guesthouses gesloten zijn, stoelen zijn opgestapeld en hutjes met plastic zijn afgedekt. Je kunt je inbeelden dat de stranden in het hoogseizoen schoner zijn, en er terrasjes op het strand zijn waar je een lekkere, koude smoothie kunt bestellen. Alles wijst er op dat deze plek op andere momenten zijn hoogtijdagen beleefd.

Dit neemt uiteraard niet weg dat het oosten prachtig is. Ik zou daarom aanraden om dit deel van het land zeker niet over te slaan, maar bijvoorbeeld te kiezen voor plekken waar ook in het hoogseizoen minder toeristen komen, en misschien meer op de Sri Lankanen zelf gericht zijn - die reizen namelijk ook in het laagseizoen voor bijvoorbeeld weekendtrips naar dit deel van het land. Het hoeft wat mij betreft absoluut niet druk te zijn, en zeker niet toeristisch, maar aan het strand is wat leven om je heen en de gezelligheid die dat met zich meebrengt toch zeker een deel van je ervaring. Kalkudah, noordelijker aan de oostkust gelegen, is hier een goed voorbeeld van, maar daarover later meer!