Oost Sri Lanka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pigment

Oost Sri Lanka,
Sri Lanka


Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en het haar hun pigment verliezen. De pigmentcellen worden vernietigd en de stof die de huidskleur bepaalt, melaninen, wordt niet meer aangemaakt. Hierdoor verschijnen witte plekken op de huid, vaak omringd door donkerder vlekken. Er is dus sprake van zowel hypopigmentatie (te weinig kleurstofpigment) als hyperpigmentatie (teveel kleurstofpigment).

Onze huid heeft een geheugen als van een olifant(..). Verbrandingen en overmatige zonnen laten hun sporen achter. De gevolgen zijn misschien niet meteen zichtbaar maar doen zich op latere leeftijd gelden. Dit geldt vooral ook voor pigmentvlekken. De jongeren uit de jaren '80 kunnen in deze tijd - als veertigers en vijftigers - de rekening van overmatig zonnen gepresenteerd krijgen.

Naast de mens is er maar één andere diersoort die vitiligo kan krijgen: de Indische olifant. Deze vertoont vaak omvangrijke lichte verkleuringen op de slurf, de kop en de oren. Merkwaardig genoeg is dit verschijnsel niet bekend bij de Afrikaanse olifant. (bron: http://www.dermatografie.nl/nederlands/huidverkleuringen3.html)