Noord Sri Lanka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Thaipusam festival

Noord Sri Lanka,
Sri Lanka


Het Thaipusam festival is een hindoeïstisch festival dat is over komen waaien uit India. Tijdens dit festival willen hindoes hun god Murugan graag bedanken en om een gunst vragen. Het festival wordt in de diverse landen gevierd waar hindoes leven, zoals India, Maleisië, Indonesië, Thailand, Myanmar, Singapore en Sri Lanka. Deze pelgrimstocht kwamen we onderweg tegen tussen Mannar en Anuradhapura.

Het festival is voor veel gelovigen de climax na tal van spirituele voorbereidingen. Men gelooft dat enkel wanneer lichaam en geest vrij en puur zijn, men de pijn aankan om de pelgrimstocht die bij het festival hoort vol te kunnen houden.

Tijdens het festival leggen gelovigen een tocht af tussen twee tempels. De eersten vertrekken heel vroeg om uiteindelijk de god Murugan tevreden te stellen. De vrouwen dragen melk en kokusnoten als offer voor de god. De mannen dragen daarnaast ook zogenaamde kavadi’s . Letter vertaald 'Last'. Een kavadi is een kleurige houten constructie, versierd met bloemen en pauwenveren.

Deze kavadi’s wegen zwaar. Aan hun lichaam worden haken en pinnen bevestigd, verbonden met een touw waaraan getrokken wordt. Op deze foto hangen de mannen middels haken door hun benen en rug en daaraan is een touw bevestigd waaraan getrokken wordt.
Ook hebben de mannen vaak lange metalen pennen door hun wang en tong. Rondom de mannen, die vaak in trance zijn, lopen vrienden en familie mee om hem mentaal te ondersteunen.

Wanneer de tocht is beëindigd, worden de gelovigen bij de eindbestemming verlost van hun kavadi en behandeld voor hun wonden. Op een haast wonderlijke wijze gaat dit gepaard met geen of zeer weinig bloedverlies.

De foto geeft de sfeer weer zoals ik die zag. Je kwam ogen te kort.