Kandy

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Temple of the tooth

Kandy,
Sri Lanka


In de Dalada Maligawa ligt een hoektand van Boeddha. Althans dat is het verhaal. De tand zou na de crematie van Boeddha, in 543 voor christus, uit de as zijn gehaald. In de vierde eeuw zou de tand, verborgen in het haar van een Indiase prinses, naar Sri Lanka zijn gesmokkeld. Voordat de tand in Kandy terecht kwam reisde het met de verschillende koningen mee van stad naar stad.

Tijdens de koloniale oorlog tegen de Portugezen zouden deze de tand verguisd hebben en in zee hebben gegooid. Echter, het verhaal is zo dat ze ondanks dit toch de tand weer heel hebben teruggevonden.

De tand is echter niet te zien in de tempel. De heilige tand is goed verstopt in zeven gouden kistjes. Deze kistjes passen in elkaar en worden steeds kleiner. Driemaal daags wordt er een ceremonie (pooja) met traditionele muziek gehouden in de tempel. Tijdens het jaarlijkse tiendaagse Esala Perahera festival wordt de heilige relikwie op een rijkelijk versierde olifant door de straten van Kandy gedragen. In de optocht lopen dansers, drummers en honderden olifanten mee. Hoewel het festival nog elk jaar plaats vindt wordt de heilige tand sinds 1990 niet meer uit de tempel gehaald. Dit uit angst dat het gestolen wordt of beschadigd raakt. Ze gebruiken een replica van de tand.