Kandy

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Esala Perahera

Kandy,
Sri Lanka


De Esala Perahera in Kandy: een fantastische belevenis! Wil je naar Sri Lanka, plan je reis dan zo dat je op het goede moment in Kandy bent. Dat wisselt per jaar, check dus de juiste datum. Je reis rondom de perahera plannen is de moeite meer dan waard!

Zorg ervoor dat je rond 16.00 uur in het centrum van Kandy bent. En regel b.v.k.een gids met contacten in de stad. Wellicht dat je hotel iemand weet. Ga op tijd zodat je a) de stad nog in kunt (met de tuk tuk) en b) je kaartjes kunt regelen voor een goede plek aan de route van de perahera. Alle terrasjes aan de route zijn volgezet met plastic stoelen die voor grof geld (€ 80,00 p.s.) worden verkocht aan toeristen. In het centrum lopen rond die tijd verschillende mannetjes rond die de stoelen verkopen. Je herkent ze aan het drukke telefoneren en praten en de groepjes toeristen die om ze heen lopen. Kan niet missen. Wij hadden een gids die e.e.a. regelde (bij een hem bekende verkoper), waardoor we bovendien zeker wisten dat de stoelen niet dubbel verkocht zouden worden. Een beetje opletten kan geen kwaad.

Als je je kaartje hebt geregeld, heb je rust. Ga ergens lekker eten, her en der zijn nog wel restaurantjes open. Even zoeken.

Langzaam voel je de spanning in de stad toenemen. Het wordt steeds drukker. Tot er echt niemand meer bij kan. Er wordt water en voedsel uitgedeeld aan de Singalezen die vaak al meer dan een dag op de stoep zitten te wachten.

Na het eten zoek je je stoel weer op en ga je zitten kijken. Er is zoveel te zien! Je zult ogen en oren te kort komen.

De duisternis valt in, her en der wordt vuur aangestoken.
En dan hoor je zwepen knallen...het begin van de processie. De eerste dansers en trommelaars komen voorbij. Opzwepende muziek. Tot ze daar zijn...de eerste olifanten. Kleurrijk aangekleed en voorzien van talrijke lichtjes: prachtig!

Stap voor stap trekt de stoet aan je voorbij. Alles heeft betekenis maar dat ontgaat je als toerist grotendeels. Niet erg. Dan staat plotseling iedereen op: de tusker die de (replica van de) Tand van de Boeddha draagt komt voorbij. Devotie. Ik kreeg er kippenvel van!

Na afloop is de hectiek groot. De tuk tuks rijden af en aan en met een beetje moeite en geduld vind je er een. Een geweldige ervaring rijker!