Pokhara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zet je in voor werkende kids in Nepal

Pokhara,
Nepal


Er zijn talloze projecten van veelal buitenlandse NGO's in Nepal waar je je als vrijwilliger kan inzetten.
Een bijzonder leuk initiatief heb ik leren kennen in het halfjaar dat ik in Pokhara heb gewoond. Het contactcenter for working childeren'. Het is een initiatief van UNICEF Nepal (http://www.unicef.org/infobycountry/nepal_nepal_contact.html). In het centrum kunnen kinderen tussen de 6 en 15 jaar terecht die niet kunnen deelnemen aan het reguliere onderwijs omdat ze moeten werken. Husslaafjes (meisjes die keihard moeten werken bij rijke mensen, niet zelden ook sexueel worden misbruikt, de meisjes die in het centre komen worden tenminste niet 24uur opgesloten), het pintere kereltje dat bij de kapper naast het center werkt of de wat oudere meisjes die keihard moeten werken op de bouw of stenen hakken in de rivier. Als ze even tussenuit kunnen peipen komen ze hier voor een paar uur onderwijs: lezen, schrijven, rekenen en Engels. Unicef levert boeken, betaald voor de (schammele) ruimte en de (bescheiden) salarissen van de leraren, allemaal jonge vrouwen die serieus werk maken van de lessen, veel affectie tonen voor de kinderen, hen stimuleren en belonen. Er heerst een heel positieve sfeer. Regelmatig komen ook health social workers iets vertellen over gezonde voeding, hygiene, het belang tanden poetsen etc.
Je kunt ook voor een kortere tijd het onderwijs ondersteunen. De gevordereden spreken een beetje Engels. Ze zijn allemaal erg leergierig en nieuwsgierig. Leuk en speels lesmateriaal is ook altijd welkom. Of schoolmateriaal zoals schriften, pennen etc.
Het centrum ligt in een zijstraat van Prithvi Chowk Road (de hoofdweg vanaf Lakeside) in Pokhara, op 5 minuten lopen van Srijanachowk respectievelijk het busstation waar de bussen naar Kathmandu vertrekken (tussen Simal Chaur Road en New Road).
Contact: via Unicef Nepal (http://www.unicef.org/infobycountry/nepal_nepal_contact.html) of Child Welfare Scheme Nepal (http://www.childwelfarescheme.org)