Annapurna

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Specifieke tips tegen hoogteziekte

Annapurna,
Nepal


Hier op de reisreporters community staan gelukkig al meerdere tips wat je kunt doen ter voorkoming van hoogteziekte.
En dat is maar goed ook, want deze verraderlijke, onvoorspelbare ziekte kan je doden! Niet om mensen bang te maken, maar wel oplettend. Ik raad mensen dan ook van harte aan om zich in te lezen en voor te bereiden. Zelf ben ik vooral door schade en schande om me heen tijdens mijn reizen wijzer geworden.
Naast de geijkte tips om heel veel te drinken (houd 1 liter extra per dag per 1000m hoogte aan), geleidelijk aan te acclimatiseren (300 m p/d stijgen, rustdagen vanaf 3400 m en hoger wandelen dan dat je slaapt op een dag), en als enige remedie bij ernstige symptomen te dalen, geef ik graag nog wat specifieke tips:
- Heb zorg voor je reisgenoten! Let bijvoorbeeld op blauw verkleurde neuzen en lippen, dikke vingers, een 'dronkenmansloop' en desoriëntatie. Kortom, dat waar je de ander echt niet meer in herkent en wijs die persoon erop. Sommige mensen neigen hoogteziekte te ontkennen, zeker als ze maar wat graag die ene pas over willen of trekking willen maken. In één van mijn trekkingsboekjes (Trekking in Annapurna regio, Bryn Thomas, 2001) staat een handig lijstje met ernstige symptomen.
- Preventief kan je Diamox meenemen. In plaats van dit bij je huisarts te vragen, kan je dit gewoon bij iedere supermarkt in Thamel(Kathmandu) kopen. Persoonlijk zou ik het alleen innemen als het praktisch niet anders kan of als je bijv. als reisleider zekerder wilt zijn dat je niet geveld wordt. Realiseer je echter wel dat dit bijwerkingen kan hebben, zoals bijv. diarree, nog meer plassen en tintelingen in je vingers.
- Als je in afgelegen gebied komt, waar geen medische hulp voorhanden is, neem dan in ieder geval zuurstofflessen mee.
- Indien je de Annapurna-circuit trekking doet kan ik de voorlichting bij 'de Himalayan Rescue Association Health Post' in Manang van harte aanbevelen. Voordat je de 5400m hoge Thorung-La pas oversteekt worden de risico's en dingen waar je op moet letten je nog eens haarfijn uitgelegd.
- Check vantevoren bij je verzekering of repatriëring per helikopter ook gedekt is. Waarschijnlijk moet je een extra 'bergwandel'-verzekering afsluiten. Anders loop je het risico dat de helikopter niet voor je opstijgt; ze bellen nl. eerst naar je verzekering of die duizenden euro's wel betaald zullen worden.

Rest me eenieder een voorspoedige reis te wensen!