Yangon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Devotie

Yangon,
Myanmar


Als je in de hoofdstad Yangon bent, mag je de belangrijkste pagode niet overslaan. Ik zou er minstens een halve dag voor uittrekken, want er is zo ontzettend veel te zien.
Shwe Dagon Paya is een van de grootste stupa’s van Myanmar. Helemaal bedekt met bladgoud, en juwelen in de top. Er om heen staan 64 kleinere stupa’s, en daar weer omheen diverse gebouwen en tempels, veel goud maar ook teakhout.
In Myanmar volgen ze het Theravada Boeddhisme. Ze brengen offerandes aan de vele Boeddhabeelden en tempeltjes, ook plengen ze water over de beelden of slaan op grote metalen gongen met een dikke houten stok. Iedere boeddhist in Birma moet eens in zijn leven hier geweest zijn. Er zijn ook veel beelden van dieren die symbool staan voor een dag, er zijn er 8 (omdat het anders niet uitkomt) en voor de woensdag hebben ze een olifant, voor de ochtend zonder slagtanden en 's avonds met slagtanden. Er wordt ook veel gebeden en geofferd bij de beelden van je geboortedag.
Het is een hele belevenis om hier rond te kijken, en je moet zelf ook even kijken op welke dag je geboren bent, dan kun je over deze beeltenis ook wat water gieten.