Yangon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kandawgyipark, go where the locals go

Yangon,
Myanmar


Het Kandawgyipark rond het gelijknamige meer is één van de groene longen van “tuinstad” Yangon. Het ligt ongeveer een kilometer ten oosten van de Shwedagonpagode. Kandwagyi betekent koninklijk meer. Het is een kunstmatig meer, dat is aangelegd door de Engelsen. Het water wordt aangevoerd vanaf het noordelijker gelegen Inya Lake. Het is in omtrek ongeveer 8 kilometer en gemiddeld ongeveer 500 meter breed. Om het meer heen ligt het Kandawgyi Nature Park.

Kandawgyi is een verademing na de hectiek van downtown Yangon. Het is een geliefde recreatieplek voor de inwoners van Yangon en hier ervaar je hoe de lokale bevolking ontspant en recreëert, wat het vooral tot een mooie gelegenheid maakt om een kijkje te nemen in het gewone leven van de Yangonezen en met hen in contact te komen. Families en stelletjes wandelen door dit mooie park, er zijn kinderspeelplaatsen en picknickplaatsen.

In het meer ligt het imposante Karaweikschip, zo genoemd omdat de voorkant van het schip de kop van de mytische vogel Karaweik uitbeeldt. Het herbergt een duur Chinees restaurant en het is een opvallend beeldbepalend object in het park. Het is bedekt met dun laagje goud. Het restaurant schijnt van wisselende kwaliteit te zijn.

Veel beter is het om neer te strijken op een terras (aan het water) van één van de vele eenvoudige eetgelegenheden. Aan de horizon in het westen verheft de Shwedagonpagode zich met een gouden glans boven alles uit en weerspiegelt mooi in het water van het meer. Vooral tegen zonsondergang heb je kans op fraaie foto’s. In de zuidwesthoek van het park ligt de dierentuin, in het noorden vind je het Bogyoke Aung Sanpark, genoemd naar de nationale held van Birma. Daar staat ook zijn standbeeld.

Het is hier heerlijk en rustig rondwandelen en vooral rondkijken. Onze taxichauffeur keek vreemd op toen wij hem vertelden naar dit park te willen. Blijkbaar komen hier niet veel buitenlandse bezoekers. Ik kan het aanraden.