Yangon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hidden Treasures

Yangon,
Myanmar


In Yangon komt vrijwel iedereen wel op de Bogyoke markt aan de Bogyoke Ang San Road.
Deze markt herbergt van alles en nog wat, kleding sieraden, kruiden, levensmiddelen en souvenirs zoveel je wilt. Een ding wat bijna niemand doet of weet is datgene wat er zich op de bovenste etage van dit complex afspeelt. Om deze etage te bereiken moet je helemaal in noordelijke richting doorlopen vanaf de hoofdingang tot je in de achterste steeg bent.
In dit steegje zie aan de overkant aan je rechterzijde een trapportaal.
Deze trap brengt je naar de 2e etage. Kijk hier even rond en neem dan de fly over naar het hoofdgebouw. Het ziet er niet uitnodigend uit maar is zeker de moeite waard.
Je komt dan in 1ste instantie in een ruimte uit waar edelstenen verkocht worden. Ook gereedschappen om deze edelstenen te bewerken vind je hier. Ben je hier uitgekeken neem dan aan je rechterzijde, de west kant, de gang naar de andere ruimtes.
Hier ga je echt je ogen uitkijken, het is er net een grote mierenhoop. Veel jonge meisjes en oudere vrouwen zitten hier met hun naaimachines op een grote hoop kleding te maken. Seriematig maar ook maatkleding. Het is zoals ze hier moeten werken wel mens onterend. Veel van die vrouwen moeten met naaimachines werken die ze handmatig of met de voet in beweging moet zien te houden. De geluksvogels onder hen kunnen met een elektrische machine werken. Veel toeristen zien ze hier niet. Je bent voor hen dan ook een bezienswaardigheid.
Bereid je dus voor op een gevoel van gene als je hier rondloopt.
Loop je hier verder door zodat je een complete ronde maakt dan zie je hier ook zilversmeden die in hun kleine werkplaatsen dicht naast elkaar sieraden maken. Ze gieten en solderen het zilver hier nog op een ambachtelijke manier.
Aan de zuidkant, aan de Bogyoke Ang San Road heb je op de bovenste galerij nog andere ambachten. Je verwacht het hier niet maar hier worden (edel)stenen door geslepen en gepolijst. Zoals de groene smaragd. Een ding is zeker als je hier rondloopt, het is een activiteit die hier plaats vind die je zeker niet verwacht zou zeggen ga kijken en hou je ogen open.
Geniet en explore.