Yangon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Offeren op een idyllisch eilandje

Yangon,
Myanmar


Op een uurtje rijden van Yangon ligt Kyauktan, dat door toeristen nauwelijks wordt bezocht. Misschien omdat het vrij onbekend is of omdat men tijd te kort heeft. Toch is het Kyauktan tempelcomplex, dat idyllisch midden in de Bagorivier is gelegen, de moeite waard. Zeker in de maand december, als het “donation-time” is. Ofwel: in deze maand komen talloze pelgrims en monniken naar dit eilandje om te offeren. Wij hadden het geluk er in december te zijn.

Aan de oever van de rivier is het een hectisch gebeuren: honderden, zo niet duizenden pelgrims wachten op het bootje om naar de overkant gebracht te worden. Verkopers van wierook, bloemen en visvoer (er zwemmen enorme meervallen om het eilandje heen, die gevoerd kunnen worden) dringen zich door de menigte heen. Als het je is gelukt een plekje in één van de gammele bootjes te bemachtigen, word je in twee minuten naar de overkant gevaren. Trappen vanuit het water (deze zijn door het water en modder erg glad, dus oppassen!) leiden je naar het fraaie tempelcomplex. Al wandelend over het eilandje proef je een bijzonder speciale devote sfeer. Het eilandje is volgebouwd met Boeddhistische bouwwerken, het een nog mooier dan het andere. De sfeer is gezellig, vredig en relaxed. Monniken lachen, maken graag een praatje met je en gaan met je op de foto. Kortom, het is hier prima en gezellig vertoeven tussen de vele locals, voor wie dit ook een bijzonder uitje is.

Op de terugweg naar Yangon (dat 40 km noordelijker ligt) kun je halverwege in de - verder niet interessante - stad Thanlyin de Kyaik-kauk-pagode bezoeken. Hij lijkt op zijn grotere broer, de Shwedagon in Yangon. Twee enorme leeuwen bewaken de trap. Er is een lift omhoog, maar aan buitenlanders wordt daarvoor een paar dollar gevraagd, dus gewoon lekker langs de trappen omhoog gaan!

Een mooi uitstapje als je in Yangon bent uitgekeken en, zoals gezegd, zeker in de maand december!