Gobiwoestijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Paarden en tochten

Gobiwoestijn,
Mongolië


Op de steppe komen we nomaden met paarden tegen
(de man roept iets tegen een man verderop).
Het paard wordt gezien als het nationale symbool van Mongolië. Het Mongoolse paard is een van de oudste en invloedrijkste rassen die er zijn. Het stamt af van het Przewalskipaard, dat soms ook het Aziatische wilde paard wordt genoemd. Hoewel het Mongoolse paard qua stokmaat een pony is, noemen de Mongolen het een paard. Ze zijn heel gehard en leven het hele jaar door buiten, zonder extra voeding. Er is geen ander ras op de wereld dat een langere afstand op één dag kan afleggen dan het Mongoolse paard.
De nomaden houden de paarden voor de melk, als transportmiddel, de haren en manen worden benut om er onder andere tassen van te maken, en uiteindelijk is er het vlees.

Er zijn veel nomaden die paardrijtochten aanbieden door de steppe. Er zullen altijd minimaal twee begeleiders meegaan die je de mooiste plekjes laten zien en die ervoor zorgen dat je niet verdwaalt en de juiste technieken leert beheersen. De authentieke Mongoolse houten zadels met aan de voor en achterkant een hoog opstaande rand die er zo mooi uitzien, zijn voor ons niet zo heel comfortabel. Maar gelukkig zijn er voor toeristen gewone zadels!