Gobiwoestijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ontdek de verschillende gezichten van de Gobiwoestijn

Gobiwoestijn,
Mongolië


De Gobiwoestijn biedt verrassende en zeer gevarieerde landschappen. Als je bij Gobi denkt aan een eindeloze zandvlakte, of dorre steppen dan is een bezoek aan de Gobiwoestijn een openbaring. Zo verging het mij. Ik viel van de ene verbazing in de andere. Natuurlijk is er de steppe, het kale dorre grasland met kiezelsteentjes en lage doornige struikjes. Maar ineens beland je in een landschap van granieten rotsformaties, grotten en canyons in het gebied dat [b]Ikh Gazryn Chuluu[/b] heet. Het ligt zo'n 70 kilometer ten oosten van de plaats Mandalgov, dat weer op 260 kilometer ten zuiden van hoofdstad Ulaan Baatar ligt. Het granieten landschap doet denken aan beelden uit The Lord of the Rings. 's Avonds gloeien de rotsen bij de laatste zonnestralen vuurrood op, een lust voor het oog. Je kunt hier de rotsen beklimmen, maar ook paard- of kameelrijden of prachtige wandelingen maken.

In juni wordt hier een muziekfestival gehouden,het [b]Roaring Hooves Music Festival[/b], heel bijzonder. Met optredens van beroemde muzikanten uit heel Mongolië en daarbuiten. Wij waren er niet ten tijde van dit festival, maar we hebben wel het grote podium gezien dat hiervoor speciaal tussen de rotsformaties is gebouwd. Het podium was pal achter de rotsen waar wij ons tentenkampje hadden opgebouwd.

Je kunt, als je zelf een tent bij je hebt, hier wild kamperen tussen de rotsen. Er is geen water in de buurt, er zijn geen voorzieningen. Wil je dat wel, dan kun je terecht in een ger-kamp (een ger is een ronde vilten tent met bedden, elektrisch licht en vaak ook een wastafeltje met water), bij voorbeeld het comfortabele Tov Borjigan Ger Camp (tuv_borjigin@yahoo.com). In een ger kamp zijn ook goede douche- en wasvoorzieningen.

Je kunt deze trip heel goed combineren met een bezoek aan[b] Ulaan Suvraga[/b], een stuk ten zuidwesten van Ikh Gazryn Chuluu. Ulaan Suvraga bestaat uit geërodeerd landschap dat ooit onder de zeespiegel lag en rijk is aan zeefossielen. Een soort painted desert, hoge kliffen van kalksteen met fraaie kleuren (vooral bij zonsondergang) en grillige vormen. Denk aan Cappadocië in Turkije. Ook hier kun je overnachten in 'het wild' of in een ger-camp: het Tsagaan Suvraga ger camp (ts_suvraga@yahoo.com), 8 km ten oosten van Tsagaan Suvraga.