Gobiwoestijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ontdek een ijs- en vogelparadijs in de Gobiwoestijn

Gobiwoestijn,
Mongolië


In het zuidoosten van de Mongoolse Gobiwoestijn tref je een onwaarschijnlijk mooi en bijzonder paradijsje aan. Yolin Am, een gorge, vertaald als "de bek van de lammergier" (lammergier is "Yol" in het Mongools) die hier nog voorkomt. Yolin Am is ook bekend om de metersdikke ijslaag die het grootste deel van het jaar in de gorge ligt. "s Winters kan het er dan ook -40 graden celsius worden. In de zomer kun je met een beetje geluk nog restanten van deze ijslaag bewonderen.

Yolin Am ligt in het Gobi Gurvansaikhan National Park, een prachtig natuurpark in het zuiden van Mongolië. 650 kilometer ten zuiden van hoofdstad Ulaanbaatar, 45 kilometer ten westen van de stad Dalanzadgad. Je kunt er komen per auto, maar ook vliegen op Dalanzadgad.

Het pad naar de gorge Yolin Am is een wandeling van 2 kilometer door een landschap dat je niet verwacht midden in de Gobi woestijn. Groene bergen, een zee van blauwe bloemen, een stromend beekje, een ruiter te paard, het is niet wat je je van de Gobi woestijn voorstelt. Daarom is de verrassing des te groter. Aan het eind van dit pad kom je bij een nauwe kloof waar de beek zich doorheen perst en intussen al een grotere omvang heeft gekregen. In de winter is het water bevroren, en vanwege de zeer lage temperaturen gedurende het grootste deel van het jaar wordt hier een ijskorst opgebouwd die meters hoog kan worden. In juni kun je het ijs nog zien, soms ook nog in juli.

Aan het begin van het park is een klein museum, waar een collectie eieren en botten van dinosauriërs is te bewonderen, en een collectie opgezette bijzondere dieren die in dit gebied voorkomen, zoals het sneeuwluipaard.
Als je het park te paard wilt verkennen kan dat ook. Bij de ingang staan gezadelde paarden klaar om te huren.
Heb je geluk (en dat hadden wij) dan kun je in deze omgeving ook het zeldzame en wilde argalischaap zien, meestal hoog op de rotsen. Het is ongelooflijk hoe behendig dit schaap zich beweegt op en over het hoge rotsgebergte.

Ben je in Mongolië, ga dan zeker naar dit gebied. Behalve de Yolin Am zijn er nog meer bijzondere landschappen in dit gedeelte van de Gobi te bewonderen, zoals de Dugany Am, een andere gorge, en Khongoryn Els met de spectaculaire zingende zandduinen.