Maleisië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Maleisië image

Beleef het magische rustige eilandleven op de paradijselijke Perhentian Islands

Maleisië
Azië
Cwpoosterveen

Beleef het magische rustige eilandleven op de paradijselijke Perhentian Islands

De Perhentians is een tweetal eilanden aan de Oostkust van Maleisie. Wij waren er voor tien dagen in juli 2011, aansluitend vanuit onze reis in China (zie ander blog). Ik kan niet anders zeggen dat het een van de mooiste eilanden is waar ik ooit geweest ben, en dit gecombineerd met de gemakkelijke bereikbaarheid en de goede voorzieningen maakt het een favoriete reisbestemming die ik iedereen aan raadt!

De Perhentians liggen op een half uur varen uit de kust vanuit Maleisie en vanaf een van de nabijgelegen vliegvelden (wij vlogen vanaf Kuala Lumpur naar Kuala Terengganu voor 60 euro pp retour) is het nog geen twee uur rijden naar de haven van Kuala Besut. Van de twee eilanden verbleven wij zelf op Perhentian Besar. Je vindt hier de meer “resort”-achtige hotels en het is veel rustiger in vergelijking met Perhentian Kecil, waar meer een backpackers sfeer hangt, de accommodaties goedkoper zijn en er s’avonds íets te beleven is (in tegenstelling tot zeer weinig op Besar). Wat je ook besluit, het kan niet mis gaan want de Perhentians zijn paradijselijk. Denk hagelwitte stranden, groene eilanden, koraalrijk water met het meest bijzondere onderwaterleven, en een relaxte “island-spirit”.

Het heerlijke van de Perhentians is dat het een bloedmooi eiland is gecombineerd met een relatief onbekendheid bij het grote publiek. Ik was zelf al een paar keer naar Thailand geweest, en als je kijkt naar de bekendere eilanden (Ko Phagnan, Ko Phi Phi, etc.) dan bekroop mij soms toch het Costa del Sol gevoel met grote hotels, veel muziek en veel pakketreizigers met een andere instelling, waardoor de charme er toch vanaf was. En dan nu de Perhentians. De stranden doen niet onder aan die van Thailand – sterker nog, het strand voor het Perhentian Island Resort was toch wel een van de mooiste die ik heb ontdekt op mijn reizen – maar de ontwikkeling is nog ver verwijderd van deze van de bekendere eilanden van Thailand. De “resorts” zijn kleinschalig en primitief, waarbij de meeste slechts een aantal houten hutjes op een strand zijn (heb je meer nodig?) en eten doe je met een zeebanket BBQ bij een van de familie restaurantjes aan het strand.

Ik zou met alle liefde de meest spannende verhalen met jullie delen, maar in alle eerlijkheid is dit niet echt mogelijk. Barretjes zijn er niet echt aangezien het een islamitisch eiland is, en wij vulden onze avond met nieuw-gemaakte vrienden aan het kampvuur zitten, met niets meer dan een sterrenhemel, de muziek van golven en krekelgeluiden en in de verte lichtflitsen van onweerstormen. Normaliter houd ik wel van een avond met wat levendigheid, maar dat we deze mooie avonden deelden met leuke mensen maakte het een ultieme ervaring.

De meeste mensen komen naar de Perhentians voor het bijzondere onderwaterleven, wat een van de mooiste duikbestemmingen ter wereld is. Als fervent duiker was dit ook een van de redenen voor mij om dit eiland aan te doen en mijn verwachtingen zijn ruimschoots overwonnen. Het koraal is kleurrijk met veel zachte koralen, op de meeste plekken nog volledig intact en er is een grote diversiteit aan onderwaterleven (haaien, schildpadden, stingray’s, etc.). Een unieke duik is het Sugar Wreck, wat ook voor iemand met beperkte ervaring een goed te duiken wrak is. Het is slechts 12 jaar geleden gezonken en nog volledig intact, maar inmiddels wel begroeid door koraal en bewoond door flink wat bijzondere vissen. Uniek was dat je in het laadruim kunt en dat hier nog lucht aanwezig is, waardoor je een korte tijd zonder masker de binnenkant van het ruim kunt bekijken.


Ook heb ik genoten van de lokale bevolking die erg gastvrij zijn. Alle accommodaties zijn in handen van lokale families ipv grote investeerders en het verschil is te merken in hun omgang met de gasten, welke zeer open en vriendelijk is. Wel zal het voor sommigen even wennen zijn, want de cultuurverschillen met bijvoorbeeld het Boeddhistische Thailand zijn groot – de islamitische Maleisiërs zijn iets minder dienstbaar, flink mondig en wat harder in de omgang met elkaar. Als je je echter open op stelt zie je echter hele liefdevolle mensen die veel geven om hun eiland en familie banden. De luxe die wij hadden was dat we tien dagen konden verblijven bij de warme familie van Abdul’s Chalets en hierdoor een goede band konden opbouwen met de gehele familie. Zo kregen ik en mijn vriendin een speciaal voor ons opgezette snorkeltour van de bejaarde overgrootvader (die praktisch altijd in zijn hangmat lag), waarbij hij ons plekken liet zien waar geen andere tour kwam en hij ons gepassioneerd vertelde over het ‘oude’ leven op de Perhentians en zijn avonturen op zee. Ook werden we de laatste avond uitgenodigd om met de familie te eten, wat niet alleen een waardevolle eer was maar ook erg gezellig en lekker.

Al met al waren deze tien dagen op de Perhentians een unieke ervaring en het eiland heeft ons hart gestolen. Ik kom hier zeker nog eens terug en gezien de gemakkelijke bereikbaarheid zal dit niet ver in de toekomst worden. Als je bereid bent een stapje terug te doen in comfort en van de gebaande wegen van de Thaise grote eilanden te gaan , dan zal je op de Perhentians beloond worden met de magie van het simpele eilandleven en de warmte van de Maleisiërs. Ik zeg doen!

Foto's

1b7c4.jpg
1b7c4.jpg
Cwpoosterveen
0b8ca.jpg
0b8ca.jpg
Cwpoosterveen
f8c4c.jpg
f8c4c.jpg
Cwpoosterveen