Petra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Al Khazneh

Petra,
Jordanië


Al Khazneh (De Schatkamer) is het bekendste monument in het oude Petra. Het gebouw, dat dient als graftempel, heeft invloed gehad op de klassieke Griekse architectuur en het momenteel een populaire toeristische attractie.

De graftempel gebouwd in 85 v.Chr. en 84 v.Chr., waarschijnlijk in opdracht van koning Aretas III van de Nabateeërs. De voorgevel, uitgevoerd in een dubbele Korinthische orde, is 40 meter hoog en 25 meter breed.

Het gebouw dankt zijn naam aan de legende van de bedoeïenen. Zij dachten dat de graftombe het werk moest zijn geweest van de Farao van Egypte. In zijn achtervolging op Mozes en het Israëlische volk, werd hij gehinderd door het feit dat hij al zijn schatten mee moest slepen. De farao, bekend met de krachten van de zwarte magie, bouwde toen de Schatkamer en sloeg in de urn op de top van het gebouw zijn schatten op. Daarna kon hij zijn achtervolging voortzetten. (bron: Wiki)

Sinds 2007 is de schatkamer één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Wanneer je s' ochtends vroeg genoeg bent, heb je kans om dit indrukwekkende bouwwerk te bewonderen zonder andere toeristen:)