Petra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wow moment!

Petra,
Jordanië


Om Petra te bereiken wandel je eerst door de 1,5 km lange Siq. Een kloof met hoge rotswanden. Alleen die wandeling alleen al is de erg mooi! Hoe verder je loopt, voel je de spanning oplopen, want wanneer verschijnt nou de Treasury?? En het moment dat t'ie dan verschijnt is echt een "Wow-moment"! 's Ochtends vroeg is er ook nog bijna niemand. Later op de middag (zoals op de foto) is het een stuk drukker met paarden, kamelen en mensen.

De bloeitijd van de stad is te danken aan de handelsroute voor wierook vanuit Jemen, 1600 km zuidelijker gelegen, naar Perzië, Syrië en de Griekse en Romeinse rijken. Petra was voor de verschillende handelsroutes een knooppunt. De belastingopbrengsten van de handelaars maakten de heersers van Petra schatrijk, wat te zien is aan de gebouwen en grafmonumenten. Rond het begin van de jaartelling woonden in Petra naar schatting 25.000 mensen.

De Zwitser Jean Louis Burckhardt, vermomd als Indiase handelaar, herontdekte Petra in 1812 voor de westerse wereld. De stad was inmiddels tot een ruïne verworden.