Tokio

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hachiko bij Shibuya

Tokio,
Japan


En dit is dan het pleintje bij de uitgang van het Shibuya station, waar de hond Hachiko 9 jaar op zijn baasje wachtte, niet wetend dat hij was overleden. Zijn baas Ueno was professor aan de universiteit van Tokyo en Hachiko liep 's morgens met hem mee naar het station Shibuya en wachtte hem 's avonds weer op. In mei 1925 overleed Ueno op de universiteit aan een hartverlamming. Hachiko ging, zoals hij gewend was, elke dag terug naar het station. Door dit gedrag werd hij al snel bekend bij de vele reizigers die dagelijks het station bezochten en Hachiko eerder samen met Ueno hadden gezien .
Hachiko werd een beroemdheid in Japan. Mensen zagen hem als toonbeeld van familietrouw waar menig mens een voorbeeld aan kon nemen. Leraren en ouders gebruikten Hachiko dan ook als voorbeeld als ze kinderen de waarde van familie probeerden bij te brengen.
Het is ook nu nog druk op het pleintje. Jongeren in schooluniform maken selfies met Hachiko op de achtergrond. Ik heb bewust gekozen voor wat meer afstand, want er is nog meer te zien.
Links zie je bijvoorbeeld een rookruimte. Op straat mag namelijk niet gerookt worden, binnen in restaurants weer wel (!)
Hier ontmoeten de hippe types elkaar. Zie volgende foto.