Tokio

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pachinko, Pachinko!

Tokio,
Japan


Er klinkt een oorverdovend geluid als de deuren van het Pachinko gebouw vlakbij de Shibuyac rossing opengaan.
Op 10 verdiepingen staan honderden Pachinkokasten, een soort flipperkasten die rechtop staan. Je speelt het spel met kleine ijzeren balletjes die je met een verstelbare knop zacht of hard afvuurt.De balletjes schieten omhoog en komen terecht in een veld met ijzeren pinnetjes die er voor zorgen dat elk balletje een andere route volgt om weer naar beneden te vallen. De naam komt van het geluid dat de balletjes maken als je ze tegen de pinnetjes komen: pachin!
Je moet er voor zorgen dat zoveel mogelijk balletjes in een gat in het midden vallen. Als dat lukt start een bonusgame en kan je extra balletjes winnen. Hoe meer balletjes je hebt hoe beter, want je kunt ze inwisselen voor geld of spullen. In het Pachinko gebouw zelf mag dat niet, maar daar is iets op gevonden. Als je klaar bent maak je met je armen een X teken, een dame gaat de balletjes wegen en je krijgt een plastic munt die je in een winkel verderop kunt inwisselen. De meesten nemen het geld, anderen kiezen voor elektronica, sigaretten of eten.
100 balletjes kosten, afhankelijk van de speelhal, van €0,75 tot €3,00. Het spel is verslavend; we zagen ’s morgens vroeg al spelers in de rij staan om de beste machines te bemachtigen. Ik heb het spel zelf niet gespeeld, veel te veel geluid.

Hier krijg je een idee hoe het werkt:
https://www.youtube.com/watch?v=XoNZtB9NM4o