Tokio

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Goed geregeld in de metro van Tokio

Tokio,
Japan


Het is een werkdag in Tokio, wij gaan tegelijk met duizenden mensen op pad. Het mannelijk kantoorpersoneel is bijna hetzelfde gekleed: donker pak met stropdas, tasje met papieren, mondkapje tegen ziektekiemen, mobieltje in de hand en in de rij om de ov-kaart op te laden.
De metro van Tokio is de drukste ter wereld, heeft 13 lijnen en wordt dagelijks gemiddeld door ongeveer 8 miljoen mensen gebruikt. Het is er bijzonder druk, maar je hoort er nauwelijks menselijk geluid. Luid bellen wordt niet op prijs gesteld. We horen alleen het geluid van schuifelende voeten, intercom en aan- en afrijdende metro’s.
Wij kopen een oplaadbare Suica kaart voor 500 yen die je terugbetaald krijgt na gebruik. Voor twee dagen Tokio hadden we ongeveer 1000 yen (8 euro) nodig.
De verschillende lijnen hebben een kleur en overstappunten zijn aangegeven met een nummer. Papieren kaarten zijn overal verkrijgbaar. Er is ook een ov app; veel stations hebben gratis wifi en de app is offline te gebruiken. www.tokyometro.jp

Tip: ga zeker naar het Shinjuku -station. Er komen bijna 4 miljoen reizigers per dag langs. Het station is een echte stad op zich met restaurants, winkelgalerijen en warenhuizen die boven het station uitrijzen. Hier vind je de grootste oversteekplaats van Tokio, waar ik later een foto van zal plaatsen.