Kyoto

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Is Inari thuis?

Kyoto,
Japan


Vandaag wil ik jullie meenemen naar een Shintotempel, hier de beroemde tempel met de vele rode torii die naar de Fushimi-Inari-taisha leiden. Het heiligdom behoort tot de oudste en bekendste shintoistische heiligdommen in Kyoto. De duizenden poorten zijn gedoneerd door personen, families of bedrijven. De torii staat symbool voor een stok waarop een haan zou kraaien om de zon aan te roepen. Als je onder de torii doorloopt verlaat je het rijk van de nacht en betreed je het rijk van het licht.
Een Shinto schrijn kan vele soorten goden herbergen. Afhankelijk van de god die je nodig hebt, ga je naar de ene of de andere tempel.
Bij binnenkomst dien je eerst een muntje in een bakje te gooien. Dan is het zaak om de in de tempel wonende god erop attent te maken dat je er bent. In dit geval is het Inari, de rijstgod, gesymboliseerd door een vos. Je moet een gouden bel rinkelen en twee keer in je handen klappen. Daarna doe je staande met gevouwen handen een kort gebed of wens, zoals je hier op de foto ziet.
Ook zijn er houten kaartjes beschikbaar waarop je je wens kunt schrijven en deze kan je vervolgens in de tempel ophangen. Het kan van alles zijn dat je aan de aanwezige god vraagt: het winnen van de loterij, betere hersens, goede schoolcijfers, een voorspoedige reis, het maakt niet uit.
Zo, we kunnen gaan klimmen, maar niet voordat we ook nog onze handen gereinigd hebben (zie volgende foto)