Kyoto

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rozenblaadjes langs het Filosofenpad

Kyoto,
Japan


We wandelen over het filofenpad (Tetsugaku-no-michi) dat langs een klein kanaal met honderden bloesembomen loopt. Langs het pad staan tempels en andere heiligdommen in de dicht begroeide heuvels. Wij starten bij de Zilveren tempel (Gingakuji) en eindigen bij de Eikando Zenrin-ji.
Het filosofenpad dankt zijn naam aan Kitaro Nishida, de negentiende-eeuwse filosoof die hier iedere dag langs liep. Hij stichtte de school van Kyoto waarin hij het oosters en westers gedachtegoed verenigde. Zijn boek: 'De Logica van de plaats van het niets' wordt veel geciteerd; wereldwijd heeft Nishida veel volgelingen.
We genieten van de wandeling, die veel langer duurt dan de 30 minuten die er voor staat, omdat we steeds van het pad afgaan of een praatje maken met o.a. deze mooie dame in kimono. Ze heeft rozenblaadjes geplukt en strooit ze elegant in het rond.
De kimono is haar eigendom; hij wordt vooral gedragen bij feestelijke gelegenheden en bij een bezoek aan een heiligdom hier in Kyoto.
Er zijn ook dames die een kimono huren, want een complete outfit is behoorlijk prijzig; gemaakt van zijde zo’n 6000 euro en als je echt een antieke wilt die al jaren in de familie is: meer dan 10000 euro. Tegenwoordig zijn er ook kimono’s gemaakt van andere stoffen; die zijn er al voor 600,= of tweedehands voor €100,=