Noord Israel

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Byzantijnse winkelstraat in Bet She'an

Noord Israel,
Israël


Bet She'an NP herbergt éen van de belangrijkste archeologische opgravingen van Israël. Er zijn hier resten te vinden van de diverse opvolgende beschavingen die de scepter zwaaiden in deze stad in een waterrijke vruchtbare omgeving op de kruizing van Jordaan en de vallei van Jizreël.
In 5000 v Chr ontstond de plaats op het kruispunt van de belangrijkste handelswegen tussen kust en binnenland enerzijds en Jerusalem en Galilea anderzijds. Achtereenvolgens stond het oa onder Filistijnse,Joodse,Assyrische, Byzantijnse, Griekse en Romeinse heerschappij.
De afgebeelde Palladiusstraat is oorspronkelijk uit de Romeinse tijd (64 v Chr- 66 na Chr) maar werd in de Byzantijnse periode (4e- 7e eeuw) gerenoveerd. Achter de pilaren huisden vooral winkels , merendeels van meerdere etages.
In 749 werd de stad verwoest door een heftige aardbeving. Bij de opgravingen vanaf 1920 werd in éen van de mozaiekvloeren een verslag van de renovering olv de toenmalige gouverneur Palladius gevonden. Hier komt de huidige naam dan ook vandaan.
Na de stichting van de staat Israël ontstond om de archeologische resten het huidige Bet She'an, wat huis van rust betekent.