Noord Israel

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pitabakster

Noord Israel,
Israël


Het werk van deze vrouw is pitabakster. Nou, ik noem alles pita wat er in het Midden-Oosten aan brood op tafel komt. Maar er zijn toch andere benamingen. Pita=- klein, rond, hol brood. Een shraak = groot, rond, pannenkoekendun brood. En dat is de Druzenvrouw op de foto aan het maken.
Bedouinevrouwen vooral zijn meesters in het bakken van shraak. In de ‘siddr' vermengen ze gistvrij bloem met water. Ze kneden het deeg eindeloos totdat de perfecte, nattige substantie ontstaat. Dan gooien ze een bal deeg van de ene hand in de andere zodat er dunne, platte plakken ontstaan. Voor alle handelingen geldt: oefening baart kunst! De plakken deeg bakken ze op een omgekeerde metalen wok, een ‘saj', die over open vuur ligt in een minuut of wat gaar.
Als het goed is knarst het bij het eten wat van het toegevoegde (woestijn-)zand maar dat zal hier ontbreken.