Jeruzalem

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bar Mitswa

Jeruzalem,
Israël


Elke maandag- en donderdagmorgen zijn er bar mitswa vieringen bij de Klaagmuur, feesten voor Joodse jongens die 13 jaar zijn geworden. Dan worden zij religieus volwassen. Tot hun 13e zijn de ouders verantwoordelijk. Het is heel bijzonder om bij de ‘Klaagmuur’ je bar mitswa te mogen vieren. Je ziet groepen naar het plein voor de muur gaan, al zingend, in de handen klappend, dansend.

Keppeltje op mijn hoofd (te leen bij de ingang) begaf ik mij tussen de mannen. Vrouwen moesten achter de schutting blijven. Ze lieten zich wel horen en strooiden soms snoepjes.

Op enig moment werd ik gevraagd mee te doen aan een minjan, een groep van minstens tien mannen, nodig om een synagogedienst te kunnen houden. Men kwam iemand tekort. Ik stemde toe, vroeg nog wel of er wat van me werd verwacht, maar dat was niet het geval.

De plechtigheid begon, reuze interessant, ook al begreep ik niets van de rituelen. Ze vonden het niet vervelend dat ik foto’s nam. Ineens vroeg iemand of ik wel Joods was. Na mijn ontkennend antwoord werd er snel afscheid van me genomen. De dienst werd onderbroken, er moest een ander worden gevonden. Ik was weer een ervaring rijker!