Shiraz

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Naqsh-e Rustam

Shiraz,
Iran


Naqsh-e Rustam is een archeologische vindplaats met bas-reliëfs in Iran. Het ligt ongeveer 12 km ten noordwesten van Persepolis in de provincie Fars. De site wordt ook wel de 'necropolis' van Persepolis genoemd.
Van links naar rechts vind je in de klif hoog boven de grond achtereenvolgens de rotsgraven van Artaxerxes I, Darius I (Darius de Grote) en Xerxes I. De openingen in de rotsen leiden naar grafkamers, waar vroeger de beenderen van de overledenen werden neergelegd nadat gieren de stoffelijke overschotten hadden ontdaan van het vlees. De kruisvorm van de tombes heeft overigens geen enkele relatie met het christelijke kruis uit de veel latere periode. De graven in Naqsh-e Rustam dateren uit de tijd van de Achaemeniden (550-330 v Chr.). Naast graven zijn er ook verschillende bas-reliëfs, voornamelijk uit de tijd van de Sassaniden (224-642 na Chr). Door de Iraanse toeristen op de voorgrond zie je goed de enorme dimensies van de rotsgraven.
De naam Naqsh-e Rustam is afkomstig van de lokale bedoeïenen. Zij dachten dat de held Rostam uit de Perzische mythologie afgebeeld was op de bas-reliëfs.