Shiraz

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Aramgah-e Hafez

Shiraz,
Iran


Hier zie je een prieeltje met daaronder het graf van de befaamde Perzische dichter Hafiz in de stad Shiraz.
Hafiz of Hafez (1320 - 1390) was een dichter en mysticus in de soefitraditie. Hij werd geboren in Shiraz. Zijn volledige naam luidde Khwajeh Shams Al-din Muhammad Hafez-e Shiraz. Hafiz is een Arabische term voor iemand die de Koran uit zijn hoofd kent, en werd door hem gebruikt als pseudoniem.
Zijn lyrische gedichten, de Ghazals, staan bekend om hun schoonheid van klank en vorm. De thematiek van liefde en wanhoop, het noodlot, mystiek en vroege Soefistische thema's waar de Perzische poëzie al tijdenlang van doordrongen was geweest, kwamen tot volle bloei in zijn knappe emotioneel aansprekende gedichten.
Twintig jaar na zijn dood werd de Hafezieh graftombe (Aramgah-e Hafez) geïnstalleerd in de Musalla Tuinen van Shiraz, waar deze foto is genomen. Op zijn albasten grafsteen staat een van zijn gedichten gegraveerd.
Tegenwoordig wordt deze Hafezieh jaarlijks door miljoenen mensen, hoofdzakelijk Iraniërs, bezocht, en wordt als een heus bedevaartsoord beschouwd voor deze dichter van alle tijden, die lezers van over de hele wereld uitdaagt om zijn poëzie te doorgronden en te waarderen.