Reisinspiratie
Praktisch
-
Reisadvies
Voor Iran geldt een positief reisadvies. Er zijn veiligheidsrisico's voor reizen naar Iran. Dit komt vooral door politieke spanning tussen Iran en andere landen.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar het eiland Abu Musa en de Tonb-eilanden. Reis niet naar:
- het grensgebied met Afghanistan en Pakistan (tot 100 kilometer vanaf de grens);
- het grensgebied met Irak (tot 10 kilometer vanaf de grens);
-
Papieren
Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming. -
Prikken
Aanbevolen vaccinaties voor Iran:
- DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
- Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Het vaccinatie advies van Iran kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.
Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.
Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis.
-
Betalen
Munteenheid: Iraanse Rial (IRR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.
-
Feestdagen
3 januari – Geboortedag profeet Mohammed
11 februari – Dag van de Revolutie
20 maart – Dag van de Nationalisatie van de olie
De dag dat de olie-industrie werd genationaliseerd3 juni – Dag van Khomeini
Herdenking van de ayatollah en leider van de Iraanse Revolutie, Ruhollah Khomeini.21 maart – Nieuwjaar (Nowruz)
1 mei – Dag van de Arbeid
Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.
15 oktober – Islamitisch Nieuwjaar18 juni t/m 18 juli – Ramadan
Vastentijd voor de moslims en wordt gezien als zuivering van de ziel en als bedanking voor Allah voor hetgeen wat hij gegeven heeft.18 juli t/m 20 juli – Suikerfeest
Viering van het einde van de Ramadan met allerlei zoetigheid.23 t/m 26 september – Offerfeest
Ter nagedachtenis aan Abraham worden er deze dag overal schapen geslacht. Abraham was bereid zijn zoon op te offeren aan God, maar op het laatste moment werd de jongen vervangen door een schaap. -
Opladen
Iran – welke stekker heb je nodig?
Ga je op reis naar Iran, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Iran gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.
-
Feitjes