Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Naar school op Sumatra

Sumatra,
Indonesië


We reizen rond op Sumatra om een idee te krijgen van de omgeving en het land waar onze vriendin geboren en opgegroeid is. Ze komt van eiland Samosir in het Tobameer en later zullen we de bruiloft vieren in Medan, omdat dit makkelijker bereikbaar is voor de familie die verspreid over Indonesië en Nieuw Guinea woont.
Een bezoek aan haar school hoort erbij. Deze jongen staat al keurig in de rij om naar binnen te gaan. Hij lacht wat verlegen, maar vindt het prachtig om zoveel belanda’s bij elkaar te zien.
De meeste kinderen op Sumatra volgen in ieder geval het lager onderwijs. Dit duurt zes jaar en de officiële taal is het Bahasa Indonesia. Het voortgezet onderwijs begint met 3 jaar verplicht onderbouw, waarna men het SMP (Diploma Onderbouw Voortgezet Onderwijs) ontvangt. De bovenbouw met eveneens een duur van 3 jaar is niet verplicht. Deze is verdeeld in een algemeen vormende richting SMA) en een beroepsgerichte richting ( SMK). De diploma’s zijn ongeveer gelijk aan ons havo-diploma. Doorstuderen is niet voor iedereen weggelegd.