Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Naar school op Sumatra

Sumatra,
Indonesië


We reizen rond op Sumatra om een idee te krijgen van de omgeving en het land waar onze vriendin geboren en opgegroeid is. Later zullen we haar bruiloft meemaken op het eiland Samosir in het Tobameer.
Een bezoek aan haar school hoort erbij. Deze kinderen staan al keurig in de rij om naar binnen te gaan. een van de meisjes zet haar vriendinnetje nog even in het gelid.
De school is gemengd; de uniformen zijn aangepast aan het geloof dat men aanhangt, dus met of zonder hoofddoek.
De meeste kinderen op Sumatra volgen in ieder geval verplicht lager onderwijs. Dit duurt zes jaar en de officiële taal is het Bahasa Indonesia. Het voortgezet onderwijs begint met eveneens 3 jaar verplicht onderbouw, waarna men het SMP (Diploma Onderbouw Voortgezet Onderwijs) ontvangt. De bovenbouw met een duur van 3 jaar is niet verplicht. De diploma’s zijn ongeveer gelijk aan ons havo-diploma.
Je bent op de meeste scholen wel welkom; het wordt op prijs gesteld als je van tevoren een afspraak maakt. Schoolartikelen kan de school altijd gebruiken, maar denk eens aan sportartikelen, zoals een hinkelspel, voetbal of tennisballetjes. Een opplaasbare wereldbol en een fotoboekje van Nederland doen het ook altijd goed.
Genoeg gepraat: we gaan naar binnen.