Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

En de buffel ploegde voort

Sumatra,
Indonesië


We staan lang te kijken bij de rijstvelden. eerst schreef ik al over de eenden die de velden onderhouden, nu is de karbouw aan de beurt die de ploeg trekt in dit rijstveld.
De waterbuffel is een zwaar en sterk dier. Het gewicht begint bij 300 kilo en 700 kilo is nog heel gewoon. Eén karbouw kan dagelijks 5 uur lang de ploeg trekken.Het dier is verder belangrijk voor het vlees ter vervanging van rundvlees en buiten Indonesië zelfs als melkproducent.
De gestremde melk wordt in China, Thailand, India en de Filippijnen gedronken en dient ook als grondstof voor de bekende Italiaanse Mozzarella di buffalo.
Verder wordt zijn mest gebruikt voor het land, van zijn huid wordt leer gemaakt en van zijn beenderen allerlei gebruiksartikelen.
De Wereldvoedselorganisatie telt in Azië ruim 150 miljoen karbouwen. Dit aantal blijft constant hoewel in o.a. Indonesië geprobeerd werd om de karbouw te vervangen door een tractor (ijzeren buffel). Dat is niet gelukt, omdat de boeren zo’n tractor niet alleen konden kopen. Het gezamenlijk beheer leverde conflicten op. Deze boer houdt zich dus maar bij zijn ouderwetse buffel. En de boer ploegde voort...