Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rondcrossen in een betjak!

Sumatra,
Indonesië


Veruit de meeste mensen komen naar Bohorok in de hoop op een ontmoeting met de prachtige Orang Oetans en reizen daarna direct weer door. Zonde, want het nabijgelegen dorp Bukit Lawang is zeer de moeite waard om te bekijken.
Doe het op de lokale manier en laat je rondrijden op een betjak! Dit is een brommer met een bakje ernaast, een soort van gemotoriseerde taxi. Zo beleef je de omgeving op een traditionele manier en je kunt overal stoppen en rondlopen. In de achteraf straatjes trek je veel bekijks als grote hollander in zo'n klein bakje en de mensen lachen naar je en kinderen roepen maar continue "Helloooo".
In het weekend is er de markt en de mensen krijgen hun salaris rond de 5e van iedere maand. Als ze hun geld ontvangen hebben, trekken ze massaal erop uit om boodschappen te doen op de markt en dan is het een genot voor je ogen en oren (soms wat minder voor je neus, haha) om hier rond te lopen. Als je niet vies bent van prut op je tenen, kun je gewoon zoals iedereen daar op je teenslippers gaan en anders raad ik je aan om gympies ofzo aan te trekken.

Wij vonden het superleuk om dit op deze manier te doen én... we hebben geen toerist gezien daar!

Een betjak kun je gewoon huren bij de ingang van Bukit Lawang, op de parkeerplaats voor je de touwbrug over loopt. En vergeet vooral niet af te dingen :-)