Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nog veel te doen voor Minja

Sumatra,
Indonesië


Rijst is volksvoedsel nummer één in Indonesië. De mannen doen het voorbereidende werk, zoals het ploegen met buffels. Daarna planten de vrouwen de jonge rijst en zorgen ervoor dat ongedierte wordt verwijderd.
Minja is bijna klaar in het veld. Straks gaat ze thuis de maaltijd klaarmaken en misschien kookt ze wel gele rijst (nasi koening), een feestgerecht, dat niet mag ontbreken bij een rijsttafel.

Hierbij mijn recept (6 personen)

Nodig:
2 eetlepels zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
1 mini teentje knoflook, fijngesneden
500 g pandanrijst
1 eetlepel koenjit (gemalen kurkuma)
1 theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad)
1 stengel sereh (citroengras)
400 ml kokosmelk
1/2 komkommer
1 rode peper, in lange dunne reepjes

Bereiden
In diepe pan olie verwarmen en ui en knoflook zachtjes fruiten. Rijst, koenjit en ketoembar erdoor scheppen en kort meebakken. Citroengras opensnijden en in rijst steken. Kokosmelk met 300 ml water bij rijst schenken en al roerend aan de kook brengen. Rijst in open pan in 15 min. op matig vuur of lage stand gaarkoken. Pan van vuur nemen, rijst omroeren en zonder deksel even laten droogstomen. Intussen komkommer in dunne plakjes snijden. Rijst in schaal doen, sereh verwijderen. Garneren met komkommer en rode peper. Lekker met sambal goreng-boontjes (gebakken boontjes) en gebakken banaan.