Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Scheurijzer!

Sumatra,
Indonesië


Op Samosir Island zijn we aangekomen in de plaats Pangaruran waar de wekelijkse markt is. De kraampjes staan links en rechts op de straten. En kriskras in het midden. Daar tussendoor krioelen honderden mensen die hun, soms nog levende waar, proberen te slijten en de rest loopt er met boodschappentassen rond die groter zijn dan zijzelf. Daar weer tussendoor gaat nog 'gewoon' het verkeer. Gekkenwerk!
Als je net denkt even lekker op je gemak te genieten van vers gekocht fruit word je bijna zoetsappig van je sokken, pardon teenslippers gereden door één van de best wel veel gemotoriseerde becaks. Hele gezinnen passen erin, de wasmand gaat mee, kleine kinderen zitten ergens tussen gepropt en altijd past er nóg wel iemand bij. En dan maar gezellig stuiteren op de wegen vol met gatenkaaskuilen.
Toch ben je niet op Sumatra geweest als je niet zelf in zo'n scheurijzer hebt gezeten. En dan is het best handig als je zelf niet zo groot bent, dan pas je nog 's ergens makkelijk in. En word je ook niet uitgelachen als je met je knieën in je verkrampte nek zit en het metalen frame een mooie afdruk in je rug achterlaat ;-)