Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Back to school

Sumatra,
Indonesië


We reizen rond op Sumatra om een idee te krijgen van de omgeving en het land waar onze vriendin geboren en opgegroeid is. Later zullen we haar bruiloft meemaken op het eiland Samosir in het Tobameer.
Een bezoek aan een school hoort erbij. Deze jongen staat al keurig in de rij om naar binnen te gaan. Hij vindt het wel wat om zoveel belanda's tegelijk te zien.
De meeste kinderen op Sumatra volgen in ieder geval het lager onderwijs. Dit duurt zes jaar en de officiële taal is het Bahasa Indonesia. Het voortgezet onderwijs begint met 3 jaar verplicht onderbouw, waarna men het SMP (Diploma Onderbouw Voortgezet Onderwijs) ontvangt. De bovenbouw met eveneens een duur van 3 jaar is niet verplicht. Deze is verdeeld in een algemeen vormende richting SMA) en een beroepsgerichte richting ( SMK). De diploma’s zijn ongeveer gelijk aan ons havo-diploma. Doorstuderen is niet voor iedereen weggelegd.
Maar nu is het tijd om naar binnen te gaan: De leerling van dienst roept bevelen en klas voor klas marcheert men naar binnen. Tot straks!