Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Withandgibbons

Sumatra,
Indonesië


Onze gids in het Gunung Leuser NP zet grote ogen op en holt ervandoor. Hij wenkt ondertussen dat we hem moeten volgen. 'Daar', zegt hij, 'hoog in de bomen, zie je ze?' Ik zie heel veel bomen en nog meer blaadjes en tuur me helemaal scheel. Hij wijst nog een keer goed in de richting waarin ik moet kijken en zie ze dan slingeren. Ze zijn erg ver weg maar onmiskenbaar. Een familie Withandgibbons! Deze apen zie je niet zo snel dus ik ben enorm verrast!
Het gaat om een vader, moeder en twee kleintjes maar die zitten zo verstopt dat ik ze niet op de foto krijg. Geheel rechts op de foto zit een van de ouders en de andere is gelukkig iets beter zichtbaar.

De Withandgibbon is een tenger gebouwd dier met enorm lange armen en zonder staart. Ze zijn gemiddeld 5,5 kg zwaar en de lichaamslengte is 40 tot 60 cm. De kleur van de vacht kan variëren van helemaal zwart tot donkerbruin, maar ook lichtbruin of zandkleurig komt voor. De handen, voeten en een krans van beharing rond de ogen, neus en mond zijn wit.

'This must be really, really your lucky day!', zegt de gids :-)