Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Groots acteur

Sumatra,
Indonesië


Een karbouw (karbauw) of waterbuffel (Bubalus bubalis) is een groot rund. Het is met afstand de bekendste soort Aziatische buffel. De karbouw wordt veel als werkdier gehouden, bijvoorbeeld voor het ploegen van een sawah. Volwassen dieren kunnen 300 tot 1200 kg zwaar worden; meestal zijn de mannetjes zwaarder dan de vrouwtjes. In het wild kunnen waterbuffels zo'n 25 jaar oud worden en in gevangenschap werd de langst levende waterbuffel 29 jaar.

Hier, in het dorpje Simanindo, gaan we kijken naar een traditionele Batak dans. De waterbuffel wordt naar de 'dance area' gebracht want hij is ook onderdeel van de dans. In vroegere tijden stond de waterbuffel tijdens de offerdans aan een zogenaamde slachtpaal en je kunt wel raden wat er dan met hem gebeurde. Het vlees werd onder de mensen verdeeld en zou geluk moeten brengen.
Gelukkig, voor hem en voor mij, zijn deze dansen niet meer bloederig. De rol van de waterbuffel blijft beperkt tot het vastgebonden zitten aan een klein boompje en daar keurig netjes blijven staan gedurende de dans.