Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rubber

Sumatra,
Indonesië


In Bukit Lawang helpen deze twee ventjes hun papa. Nou ja, helpen is een wat groot woord. Papa doet het zware werk en sjouwt de grote balen gestolde latex in de truck en zij kijken van bovenaf toe of dit allemaal wel goed gaat.
Latex is de melkachtige vloeistof waarvan rubber wordt gemaakt en komt uit de rubberboom Hevea braziliensis. Die komt oorspronkelijk uit Brazilië maar groeit ook in Azië, bijvoorbeeld in Thailand, Indonesië en Maleisië. Je herkent de bomen aan de bakjes die eraan hangen. Die zijn bedoeld om de latex op te vangen. De latex zit in aders vlak onder de bast van de rubberboom, die als een spiraal om de stam heen draaien in een hoek van dertig graden.
Mensen die op een rubberplantage werken, maken een snee in de lengte van de ader en hangen er een bakje onder, gemaakt van een halve kokosnoot. Ze voegen wat water toe aan de latex en een druppeltje mierenzuur.
Aangekomen in de fabriek zijn diverse ingewikkelde processen nodig, waarvan het laatste deel vulkaniseren heet. Na het afkoelen heb je dan natuurlijk rubber.